Çinli elektrikli araba üreticilerine gelen %40 ek gümrük vergisi sonrası bazı Çinli otomobil üreticileri gözünü Türkiye’de üretime dikti. Türkiye’ye yatırım yaptıkları takdirde ek vergi alınmaması ve bazı teşviklerin verilmesini cazip bulan Çinli üreticiler Türkiye’de üretim yapmaya yönelik adımlar atmaya başladı.
Çinli elektrikli araç üreticisi BYD, Türkiye’ye 1 milyar dolar tutarında yatırım kararı aldı. Çinli BYD firması ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında anlaşma imzalandı. Anlaşmaya göre BYD, Türkiye’de yıllık 150.000 araç kapasiteli elektrikli ve şarj edilebilir hibrit otomobil üretim tesisi kuracak. Tesiste 5.000 kişiye istihdam sağlanarak 2026 yılı sonunda üretime başlanması hedefleniyor.
BYD yatırımı ile 27 yıl sonra ilk kez Türkiye’ye doğrudan otomotiv yatırımı yapılmış olacak. BYD yatırım kararı sonrası Çin’in önde gelen otomotiv üreticilerinden Shineray Group bünyesinde faaliyet gösteren İtalyan SWM Motor, Türkiye’de üretim yapmak için başvurularını tamamladı.
Çinli elektrikli arabaların Türkiye’de üretilmesiyle fiyatlarda ucuzlama olur mu?
Çin’in en büyük otomotiv üreticilerinden biri olan BYD’nin Türkiye’de yatırıma yönelmesi ve ardından SYM’nin yatırım kararı alması diğer markalar için de etkili olabilir ve daha pek çok Çinli firma yatırım için gelebilir. Çinli elektrikli arabaların Türkiye piyasasında tutunduğu düşünüldüğünde fiyat rekabetinin tüketici lehine bir ucuzlama getireceği öngörülebilir.
TOGG ve yerli üretim elektrikli araçlar Çinli markaların Türkiye’de üretimden ne ölçüde etkilenir?
Çin menşeli otomotiv markaları ile üretim, teknoloji ve satış alanlarında kurulacak iş birlikleri yerli otomotiv sanayimizin ve markalarımızın da daha hızlı büyümesine vesile olabilir.
Çin menşeli uygun fiyatlı elektrikli araç modelleri Türkiye’de karşılık bulacaktır. Bu durumda elektrikli araç piyasasında fiyatları baskılayan etkileri olacaktır. İç piyasa dengelerini de göz önünde bulundurarak başta TOGG olmak üzere tüm markalar açısından dezavantaj oluşturmayan koşulların sağlanması gerekmektedir.