Hibrit Araba Almak Mantıklı mıdır? Elektrikli Araba Almayanlar Neden Hibrit Alıyor?

Yeni bir araba almak isteyenlerin kafaları hala çok karışık. Kimisi fosil yakıtlı benzinli, dizel ve LPG’li araçlardan şaşmazken kimisi elektrikli araba alma sevdasında. Bunların dışında pek çok kişi de hibrit araba satın alıyor. Elektrikli arabalara tam olarak güvenmeyen ancak hem yakıt tasarrufu yapıp hem de son teknolojiden mahrum kalmak istemeyen pek çok kişinin tercihi hibirt arabalar oluyor.

Bilindiği gibi hibrit arabalarda hem elektrik motoru hem de benzinli motor bulunmaktadır. Hibrit araba ilk çalışma ve düşük hızlarda bataryasının menzili kadar elektrik motoruyla çalışmaktadır. Bazı durumlarda her iki motor devrede olurken elektrikli motorun bataryası bittiğinde benzinli motorla yola devam etmektedir. Bataryası bitince hibirit araba benzinli motoruyla giderken kendiliğinden bataryası şarj olmaktadır, ayrıca şarja takılmasına ihtiyaç yoktur. (PHEV hibrit arabalarda bataryası şarja takılabilmektedir.)

Hibrit arabaların bataryaları tamamen elektrikli arabalara göre daha sık deşarj olmakta ve şarj olmaktadır. Bu durum da elektrikli araba bataryalarına kıyasla hibrit araba bataryalarının daha çabuk bitmesine neden olmaktadır. Bu durumda 5-6 sene sonra batarya değişimi ve yüklü bir servis ücreti anlamına gelmektedir.

Daha az benzin tüketimi yaparak ykıt tasarrufu sağlayan hibrit arabların tamir, bakım, servis, batarya masrafları düşünüldüğünde satın almak sizce mantıklı mıdır? Yakıttan sağlanan tasarruf bu masrafları karşılar mı? Bu soruların cevaplarını sizlere bırakarak aşağıda hibirit arabaların avantaj ve dezavantajlarını sıralıyoruz.

  • Hibrit Arabaların Avantajları;
  • Yakıt Tüketimi: Hibrit arabaların benzin yakıt tüketimi daha azdır.
  • Çevre Dostudurlar: Hibrit arabalarda hem elektrik motoru hem de benzinli motor bulunduğundan, daha az fosil yakıt harcarlar. Böylece karbondioksit (CO2) emisyonları daha azdır. Ayrıca, geleneksel otomobillere göre birim yakıtla katedilen mesafe açısından daha iyi performans gösterirler.
  • Daha yüksek ikinci el piyasa değeri: Giderek daha çok insan benzin fiyatlarındaki dalgalanmalardan bıktıkça ve gezegenimizi koruma konusunda daha çok bilinçlendikçe, hibrit ürünlere geçmeye daha istekli hale geliyor. Bu sebeple, bu araçların ikinci el değerleri sürekli artıyor.
  • Rejeneratif Frenleme: Hibrit arabalar, sürücü frenlediğinde bataryanın biraz şarj edildiği “rejeneratif frenleme” adı verilen sistemi kullanır. Böylece, hibrit araba bataryası benzinli mtora daha az ihtiyaç duyarak şarj olur.
  • Genellikle ilk hızlanmalarda elektrik motorundan destek alırlar
  • Motor Ömrü: Elektrikli bir destek motoruna sahip olduklarından benzinli motor daha geç yıpranır.
  • Hibrit Arabaların Dezavantajları
  • Daha az güç: Elektrik motoru ile benzinli motoru birleştiren hibrit arabalarda öncelikli güç kaynağı benzinli motordur. Bu nedenle, ne benzinli motor ne de elektrik motoru, geleneksel benzinli veya elektrikli otomobillerde olduğu kadar güçlü değildir.
  • Fiyat: Hibrit arabaların sıfır fiyatı çoğu durumda geleneksel araçlardan daha pahalıdır.
  • Daha yüksek bakım masrafları: Motorları ve sürekli gelişen teknoloji sebebiyle gerekli uzmanlığa sahip bir özel oto servisi ve teknisyen bulmak kolay olmayabilir. Üstelik uzmanlar büyük ihtimalle bakım ve onarım için sizden daha fazla ücret alacaklardır. Ayrıca, en yüksek bakım masrafı bataryanın yenilenmesidir.

Peki siz fosil yakıtlı benzinli, dizel ve LPG’li arabalar mı, elektrikli araba mı yoksa hibirit araba almayı mı tercih edersiniz?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir