Karsan Sürücüsüz Otonom e-Atak Elektrikli Otobüs Finlandiya Yollarında – Teknik Özellikler

Karsan tarafından yapılan açıklamada Karsan Otonom e-ATAK elektrikli otobüs, yapılan resmi duyuruya göre Finlandiya’nın ilk sürücüsüz elektrikli otobüsü oldu. Alçak Tabanlı Elektrikli Otobüs, M3 Kategorisindeki otonom elektrikli otobüs maksimum 230 kw güç ve 2500Nm tork üreten TM4 Elektrik Motora sahiptir. Karsan Otonom e-Atak, 360v Lityum-iyon 220kWh batarya ile 300 km menzile ulaşabiliyor. AC 22 kW şarj ile 10 saatte, AC 44 kW şarj ile 5 saatte, DC Combo 80 kW şarj ile 3 saatte şarj olmaktadır. Karsan Otonom e-Atak’ın yolcu kapasitesi 18 oturan 34 ayakta yolcu ile 52 kişiye çıkabilmektedir. Azami yüklü ağırlığı 11.500 kg’dır.

Karsan Otonom e-Atak sahip olduğu Seviye 4 otonom sürüş teknolojisiyle, tanımlanmış rotalarda insan faktörüne ihtiyaç duymadan, yol ve çevre şartlarını algılayarak güvenle seyredebilmektedir.

Karsan Otonom e-Atak belirlenen rotalarda sürücüsüz olarak otonom halde seyrederken tüm trafik işaretlerine uymaktadır. Karsan Otonom e-Atak, trafikte karşılaştığı durumların üstesinden, sürücü kontrolüne ihtiyaç duymadan gelmektedir. Çevresinde olup biteni son teknoloji sensörlerle algılar. Dönüşlerde insan gözünün göremediği kör noktalardaki motosiklet ya da yaya gibi canlı ve cansız varlıkları fark eder. Böylece tüm çevre koşullarının kontrolünü, insan hatasına yer vermeden gerçekleştirerek maksimum güvenlik sağlar. Sahip olduğu teknoloji ile otobüs durakları, trafik ışıkları ve yaya geçitlerinde maksimum tedbirle seyrini gerçekleştirir.

LiDAR: OTONOM e-Atak’ta bulunan Lidar, bisiklet, insan ya da cansız nesnelerin algılanması, harita-alan eşleştirmesi ile konum belirleme ve çevre algılama faaliyetlerini yürütür.
Kamera: OTONOM e-Atak’ın tüm gözleri yolda RGB ve termal kamera ile nesne algılama, renk algılama, nesne sınıflandırma ve şerit bilgisi tanıma görevlerini gerçekleştirir.
IMU: OTONOM e-Atak’ta bulunan IMU ivme, dönüş hızı hesaplama ve konum bilgisi için kullanılır.
GNSS: Seyir halinde aracın nerede olduğu gözlemleyebilmek için GNSS (Global Navigation Satellite System) kullanılır.
Radar: OTONOMs e-Atak’ın ana sensörlerinden olan radar, nesnelerin radara olan mesafesi ölçerek Acil Frenleme, Dinamik Hız Kontrolü Yardımı ve Hıza Bağlı Araç Takibi görevlerinde kullanılır.
Ultrasonik Sensör: Yakın mesafedeki nesnelerin algılanmasına destek veren sensörlerdir. Düşük hızda seyir senaryolarında aktif olarak kullanılır.

Otonom sürüş için gece ya da gündüz olması fark etmez. Sahip olduğu sensörler yardımıyla yağmurlu ve sisli havalarda da tam performans gösterir. Normal sürücünün görüşünü engelleyecek şiddette ışıkta ya da sisli koşullar gibi insan gözünün seçmekte zorlandığı durumlarda bile çevresinin farkındadır. Konumunu santimetre hassasiyetiyle belirlerken çevresindeki canlı ve cansız varlıkların hareketini saniyede 20 kez hesaplar.

Karsan Otonom e-Atak’tan istenilen gün ve saatte veriler elde edilebilir ve rota yüklenebilir. Böylece kavşak, geçit ve trafik ışıklarında sevk ve idare güvenle sağlanır. Operasyon ve görev yönetim sistemiyle sürekli iletişimde kalarak, merkezi kontrol ile de yönlendirilebilir ve bütün kontrolü elinde tutar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir