Sosyal medyada makine mühendisi olan bir kişinin yaptığı paylaşım gündem oldu. Acaba yazdıkları doğru mu, elektrikli araba bataryaları cep telefonlarında olduğu gibi 3 sene içinde performans kaybına uğrayarak çöp mü olur? Hep beraber bu konuyu inceleyelim;
“Ben bir makine mühendisiyim.. Bunu kimseye anlatamıyorum. Ulan alacağın araba 3 sene sonra tamamen çöp… Cep telefonundan pay biç. Bir cep telefonunun ömrü kaç yılsa bu arabaların pilinin ömrü de o kadar. Bugün fullşarjla 500km gidiyorsan, 2 yıl sonra bu mesafenin yarısını ++” sosyal medya kullanıcısının iddia ettiği ifadeler bu şekilde.
Öncelikle şunu belitmemiz lazım ki elektrikli araba bataryaları hem yapısal hem de kimyasal olarak cep telefon bataryalarından farklı yapıya sahiptirler.
Elektrikli arabalarda kullanılan bataryalarda lityum iyon hücreler, katot tarafında NMC (Nikel mangan kobalt), demir-fosfat gibi yüksek enerji/güç yoğunluğu, uzun kullanım ömrü ve daha geniş çalışma sıcaklığı aralığı sağlayan elektrotlar ile üretilmektedir. Elektrikli araba bataryalarında Katot, Anot, Elektrolit ve Seperatör bir otomobilin performans ve gereksinimlerini karşılayacak şekilde dizayn edilmiştir.
Elektrikli araba bataryalarında kullanılan lityum iyon hücreler, ayrıca daha dayanıklı bir dış muhafaza ile korunmaktadır. Bataryalar uzun kullanım ömrü sağlaması için gelişmiş termal (ısı) yönetim sistemleriyle soğutulup ısıtılmaktadır.
Tavsiyemiz konunun uzmanı olmayan kendini makine mühendisi gibi çeşitli vasıflarla ifade eden, elektrikli arabalardan, bataryalardan anlamayan kişilerin söylemlerine aldırmayınız. Konunun uzmanlarını takip ediniz.