Elektrikli Arabalarda Rejeneratif Frenleme Sistemi Nasıl Çalışır?

Rejeneratif frenleme; hareket eden bir elektrikli arabayı kinetik hareket enerjisini hemen kullanılabilecek veya depolanabilecek bir kullanıma dönüştürerek yavaşlatan bir enerji geri kazanım teknolojisidir. Hibrit ve elektrikli arabalarda hareket sağlamak için elektrik motoru kullanır. Elektrik motoru aynı zamanda enerji üreten generatör olarak da kullanılabilir. Elektrik motoru generatör olarak fren esnasında çalışır ve frenlemeden kaynaklı oluşan enerji…

Devamı

Apartmana Elektrikli Araba Şarj İstasyonu Kurmak

Elektrikli araç sayısı her geçen gün artarken şarj istasyonu ihtiyacı da artmaktadır. Normal bir arabaya bütçesi yetmeyen pek çok kişi düşük fiyatlı küçük elektrikli araçlar da satın almaktadır. Elektrikli araç sahiplerinin aklına gelen ilk seçeneklerin başında oturdukları apartmanın girişine veya sitenin otoparkına kendilerine ait bir şarj ünitesi kurmak gelmektedir. Pek çok apartman ve sitede araçlarını…

Devamı

Elektrikli Arabalar İlk Ne Zaman İcat Edilmiştir?

1830’larda elektrikli araçlar üzerine çalışmalar yapılmaya başlamıştır. 1900’lü yıllar da ise kullanılabilir elekrikli arabalar yapılmaya başladı. Hatta New York’ta elektrikli arabalar ticari taksi olarak bile kullanılmaya başladı. Bu dönemde ABD’de üretilen 4.000’den fazla aracın yüzde 28’i elektrikle çalışıyordu. New York, Boston ve Chicago gibi büyük şehirlerdeki arabaların üçte ikisi elektrikli arabalardan oluşmaktaydı.  İlk elektrikli araba…

Devamı

Elektrikli Arabalarda LiFePO4 Pil – Batarya Kullanımı ve BMS Pil – Batarya Yönetim Sistemi

Artan elektrikli motorlar ve küçük elektrikli arabalar sonrasında gidilecek mesafeyi artırmak isteyen kullanıcılar pil – batarya arayışına girdiler. Bu ihtiyacı günümüzde karşılayan LiFePO4 pillerdir. LiFePO4 piller içerisinde Demir Fosfat (FePO4) bulunan şarj edilebilir bir lityum iyon pil türüdür.  LiFePO4 piller başka lityum pil türlerine göre oldukça sağlamdır. İçerisindeki farklı kimyasal bileşimi sayesinde diğer lityum pil…

Devamı